Snurken en slaapapneu

Snurken en slaapapneu

Heeft u ook zo veel last van uw gesnurk? Of van het gesnurk van uw partner?

Wordt u ‘s morgens doodmoe wakker en bent u niet uitgerust?

Gaat uw partner in een andere kamer slapen?

Stokt uw ademhaling meerdere keren terwijl u slaapt?

Veel mensen hebben last van snurken een zwaar onderschat probleem. In Nederland snurkt circa 60% van de mannen en 40% van de vrouwen bij een leeftijd van 40 jaar en ouder. Snurken is een probleem dat uw leven en dat van uw partner/gezin in hoge mate kan beïnvloeden. Ook kunt u gezondheidsklachten krijgen.

Het bekende snurkgeluid ontstaat door het ontspannen van het zachte gehemelte in de keelholte en de tong. Daardoor wordt de luchtweg  vernauwd. u moet hierdoor de lucht met meer kracht naar binnen zuigen. Zo ontstaat bij het ademen een trilling van het zachte gedeelte van de keelholte en die trilling veroorzaakt het snurkende geluid.

Snurken kan uw gezondheid schaden zodra de ademhaling tijdens de slaap vijf of meer dan vijf keer per uur, langer dan 10 seconden, wordt ingehouden. Dit wordt ook wel apneu genoemd. De luchtweg wordt dan gedeeltelijk of helemaal afgesloten waardoor er in die tijd geen zuurstoftoevoer meer is naar de longen, het hart en de hersenen. Artsen spreken in dat geval over een obstructief slaapapneu (OSAS). Gevolg is een ondiepe slaap.

U dient bij dit probleem altijd contact op te nemen met uw huisarts die u kan doorverwijzen naar de specialist (KNO-, longarts of  neuroloog). Zij kunnen beoordelen en aangeven of een behandeling met het Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) een geschikte optie voor u is. Deze behandeling wordt door onze praktijk verzorgd.

Snurken en slaapapneu kan leiden tot:

– vermoeidheid overdag

– concentratiestoornissen

– ochtendhoofdpijn

– chronische slaapstoornissen

– depressies

– een kortere levensverwachting

– hoge bloeddruk

– hartkloppingen

– beroertes/hartinfarcten

– impotentie

De procedure

Er is een verschil tussen mensen met snurkproblemen en slaapapneu. Indien u last (of vermoedens) heeft van  slaapapneu, dient u eerst contact op te nemen met uw huisarts. Als voorbereiding op het gesprek met de arts om te kijken of er mogelijk sprake is van een slaapapneu kunnen de volgende vragen de beoordeling makkelijker maken:

1. Snurkt u iedere nacht, ook zonder alcohol?

2. Hebben mensen in kamers dichtbij last van uw gesnurk?

3. Merkt een ander ademstilstanden bij u tijdens de slaap?

4. Voelt u zich ‘s morgens wakker met hoofdpijn?

5. Wordt u ‘s morgens wakker met hoofdpijn?

6. Voelt u zich beperkt in de dingen die u overdag doet?

7. Bent u overdag moe?

8. Valt u bij het tv kijken, lezen of op het werk in slaap?

9. Valt u tijdens een film of theatervoorstelling in slaap?

10. Wordt u tijdens het autorijden gemakkelijk slaperig?

11. Heeft u moeite zich langere tijd te concentreren?

12. Heeft u een hoge bloeddruk en gebruikt u daarvoor medicijnen?

13. Neemt u regelmatig slaappillen?

14. Heeft u overgewicht?

Raadpleeg uw (huis)arts indien u de bovengenoemde vragen meer dan zeven keer bevestigend beantwoordt.

Als er alleen sprake is van een snurkprobleem kunt u rechtstreeks contact opnemen met Tandartsenpraktijk Delden.

Om erachter te komen of er sprake is van apneu zal er een slaaponderzoek afgenomen moeten worden. Op dit moment is het nog zo dat u via de huisarts kan worden doorverwezen naar een KNO-arts, longarts of neuroloog. De specialist laat een polySomnoGrafie afnemen. Dit houdt in dat er een slaaponderzoek wordt gedaan. Dit onderzoek vindt of op het ziekenhuis of thuis plaats.

AHI index bepalen

Een klein apparaatje meet tijdens de slaap hoe vaak en hoe lang de luchtweg wordt afgesloten. Op basis daarvan berekent een specialist de AHI index. Als het slaaponderzoek een AHI index van 5 of meer laat zien, is er sprake van slaapapneu.

Behandeling van levensbelang

Is de diagnose slaapapneu gesteld, dan bespreekt de specialist welke behandeling de patiënt direct verbetert en gezondheidsrisico’s op langere termijn tot het minimum beperkt. Dat kan een behandeling zijn met CPAP of een MRA.

Tandartsenpraktijk Delden wil u begeleiden bij het bewandelen van de juiste weg. Neem bij snurkklachten of vermoedens van slaapapneu dus gerust contact met ons op: 074-3766009